Produkcja żywności w dzisiejszych czasach opiera się w znacznej mierze na wykorzystaniu automatyzowanych linii technologicznych. Każdy z takich systemów składa się z połączonych ze sobą maszyn i prostych urządzeń, z których każda wykonuje konkretne zadania. Jednym z takich rozwiązań są obracarki puszek i butelek. Dowiedz się jak są zbudowane te elementy, jak działają i jakie jest ich znaczenie w toku produkcji.
Czym jest obracarka?
Jak wskazuje nazwa, obracarka butelek i puszek jest elementem linii technologicznej odpowiedzialnym za obracanie przemieszczających się po niej produktów. Ich zadaniem jest odpowiednie pozycjonowanie pojemników, dzięki czemu inne maszyny mogą bez problemu wykonywać swoje zadanie, np. myć pojemniki, wypełniać je, zamykać, etykietować etc. Ponieważ produkcja takich wyrobów, np. napojów i żywności konserwowanej składa się z wielu etapów, na jednej linii technologicznej rozmieszczonych jest zazwyczaj kilka obracarek, różniących się między sobą kształtami czy rozmiarami.
Jak działa obracarka?
W przeciwieństwie do innych maszyn wchodzących w skład linii produkcyjnej, obracarka nie jest maszyną, ponieważ nie ma ruchomych elementów. Jak zatem działa? To bardzo proste – jest to możliwe ponieważ obracarka ma ściśle określony kształt. Do jej wyprodukowania wykorzystuje się zazwyczaj wysokiej jakości tworzywo sztuczne o wysokiej wytrzymałości mechanicznej i niskim współczynniku tarcia, które zostaje obrobione w procesie frezowania lub toczenia w taki sposób, by przesuwające się wzdłuż jej płaszczyzn obiekty same zmieniły położenie. W momencie, w którym butelka czy puszka zostaje przez linię technologiczną wsunięta do obracarki, znajdujące się za nią pozostałe pojemniki wywierają na nią nacisk i tym samym przesuwają na drugą stronę obracarki.
Produkcja wysokiej jakości obracarek do butelek i puszek to jedna ze specjalizacji firmy CMPlast.
Zalety obracarek
Prostota działania to nie jedyna zaleta obracarek butelek i puszek. Urządzenie te odznaczają się również:
- bardzo wysoką wytrzymałością na uszkodzenia – jest to konieczne, ponieważ narażone są na ścieranie, które z czasem prowadzi do zmiany ich parametrów wymiarowych i kształtowych;
- wysoką odpornością na wysokie temperatury i inne czynniki środowiskowe – np. wilgoć czy kontakt z różnymi substancjami chemicznymi
- niewielkie rozmiary – obracarki mogą zostać umieszczone w praktycznie dowolnym miejscu, zarówno na nowej, jak i już istniejącej linii technologicznej,
Przy tym wszystkim są one również bardzo tanie w produkcji, dlatego ich wymiana w przypadku ewentualnego uszkodzenia nie stanowi żadnego problemu.